• OPPDRAGSARTIKKEL

Jupiter Global Absolute Return: -3,3% i juli, stengt shortposisjon i Intel

(Fonder Direkt) Aksjefondet Jupiter Global Absolute Return falt med 3,3 prosent i juli. Så langt i år har fondet dermed falt med 17,8 prosent. Referanseindeksen (Libor 3-måneders EUR) var uendret i mai og noterer -0,2 prosent i år.

Dette fremgår av en månedlig kommentar fra fondets strategisjef og forvalter James Clunie.

Fondets longposisjoner var et positivt bidrag i løpet av måneden, men den negative shortposisjonen tok over. Dyrere vekstaksjer, spesielt amerikanske aksjer, fortsatte å overgå billigere verdiaksjer.

Korte posisjoner i Tesla, Wayfair og Netflix trakk ned

Fondets shortposisjon i Tesla, en aksje som ikke ser ut til å gå tom for drivstoff, tynget igjen resultatet i løpet av måneden. James Clunie omtaler også shortposisjonen i Wayfair og Netflix. Negative bidragsytere var det også i longposisjonene, og forvalteren nevner BP og Melrose som falt i løpet av måneden til tross for aksjespesifikke nyheter som forvalteren for det meste anser som positive på lang sikt.

Shortposisjonen i Intel gikk derimot videre og hjalp porteføljens utvikling i juli.

“I juni, da Apple kunngjorde at de ville erstatte Intels prosessorer med sine egne, reagerte Intels aksjekurs ikke nevneverdig på den negative nyheten. Derimot falt prosessor- og chipprodusenten kraftig i juli når de meldte at de hadde mistet posisjonen til taiwanske TSMC. Etter det kraftige fallet i aksjekursen, stengte vi vår posisjon”, kunngjør James Clunie.


Boost for edle metaller bidro i longposisjonene

Gullprisen fortsatte å stige i løpet av måneden som et resultat av stimulanser i både pengepolitikk og finanspolitikk, ifølge forvalteren. Fondets “gullhedge”, som består av en ETC (børsnotert råvaretracker) for fysiskt gull, samt eierandeler i gullgruveselskaper som Newcrest Mining, utviklet seg således godt i løpet av måneden.

Mange andre edle metaller, fremfor alt sølv, så også høye priser i juli og forvalteren trekker frem eierandelen i gruveselskapet Fresnillo som en annen positiv bidragsyter.

Andre positive porteføljebidrag inkluderer fondets lange posisjon i IMI, hvis andel økte i kjølvannet av en sterk kvartalsrapport med bedre enn forventet resultat og stabile utsikter.


Fondets forventede avkastning aldri vært høyere

Implementering av en verdidrevet prosess likt fondets mener forvalteren å være ekstremt utfordrende i markedsklimaet vi befinner oss i, når gapet mellom verdi og vekst har nådd rekordnivåer. Strategisjefen legger til at mange aksjemarkeder har blitt koblet fra det grunnleggende i flere år, noe som har ført til strategien om å kjøpe billige aksjer og selge svake, men dyre, aksjer som ikke oppnår de resultatene som kunne forventes.

I påvente av katalysator som vil forandre det nåværende markedsklimaet har fondet lange posisjoner i rundt 80 kvalitetsselskaper med fornuftige balanser. Samtidig har de omtrent like mange kortposisjoner der andelen ser dyr ut sammenlignet med den forventede kontantstrømmen.

“Det er ikke mulig å forutse hvor markedet er på vei, og selv om markedet ikke forandres til fordel for verdiaksjer tror vi enda det finnes mye potensial”, skriver James Clunie.


Tjenesten Fonder Direkt er produsert av Nyhetsbyrån Direkts fondsredaksjon, som er frikoblet fra Direkts øvrige redaksjon. Materialet kan vara finansiert og produsert etter avtale med en ekstern part, og i så tilfelle markert på "Oppdragsartikkel" over rubrikken.


TAGGER