• OPPDRAGSARTIKKEL

Skagen Focus: +14,2% i april, Roxgold største eierandel etter oppgang

(Fonder Direkt) Det globale aksjefondet Skagen Focus steg med 14,2 prosent i april mens referanseindeksen (MSCI ACWI NR USD) steg med 8,3 prosent. Hittil i år pr 30. april har fondet falt med 22,1 prosent, samtidig som at referanseindeksen har falt med 8,6 prosent. Samtlige prosentsatser er i svenske kroner.

Det fremgår av en månedsrapport der fondsforvalterne Jonas Edholm og David Harris kommenterer utviklingne.

Forvalterduoen konstaterer at det globale aksjemarkedet nylig har opplevd et av de raskeste oppgangene gjennom tidene, og dette følger etter en av de raskeste og dypeste markedskorreksjonene i historien.

“En kraftig korreksjon og en påfølgende innhenting leder fører ofte til en endring i lederskap i aksjemarkedene. Vi tror ikke at det kommer til å være annerledes denne gangen, og at lederskapsfakkelen til slutt kommer til å bli overlevert til verdifulle eiendeler, etterfulgt av en over ti års vekstfase for store vekstbedrifter”, skriver Jonas Edholm og David Harris.

focus

Fondets henholdsvis beste og verste presterende eierandeler i april. (Kilde: Skagen Focus)

Fortsatt oppside i kanadisk gullrakett

Skagen Fokus eierandeler i det kanadiske gullgruveselskapet Roxgold tok ledelsen for fondets betydelige oppgang i april, ifølge rapporten, da selskapet ga en solid oppdatering gjeldende det det nylig ervervede Séguéla. Aksjen oppgis å fortsatt være skikkelig undervurdert til tross for en oppgang på ikke mindre enn 50 prosent i april.

En annen eierandel som bidro positivt i løpet av månedene var tømmerprodusenten West Fraser. Økningen skyldtes delvis at storeier Jim Pattison økte eierandelen sin for første gang på flere år, og delvis på grunn av en solid rapport for første kvartal, ifølge rapporten.

Svakt marked førte til fondsposisjonering

Jonas Edholm og Davis Harris meddeler at aksjemarkedenes svakhet har gitt anledning til mange muligheter til å etablere nye posisjoner. En ny eierandel er den amerikanske regionale banken Citizens Financial, som anses å handles til en uberettiget rabatt mot fornuftig verdi. Til og med det finske skogkonsernet UPM er også inkludert i Skagen Focus’ portefølje. Ifølge forvalterne anvender selskapet kontantstrømmen fra papirvirksomheten for å finansiere utviklingen mot å bli et globalt konsern innenfor kartong, etiketter og spesialpapir.

Skagen Focus hadde 35 eierandeler i slutten av april, hvorav de ti største utgjorde drøyt 45 prosent av porteføljeverdien. Når det gjelder geografi har fondet sin største eksponering i Japan, der 24,5 prosent av kapitalen er investert. Deretter fulgt av Canada med 17,1 prosent, USA med 12,6 prosent, Sør-Korea med 8,4 prosent og Tyskland med 6,7 prosent. Nedenfor er de ti største eierandeler per 30. april:

focus2

Kilde: Skagen Fonder


Tjenesten Fonder Direkt er produsert av Nyhetsbyrån Direkts fondsredaksjon, som er frikoblet fra Direkts øvrige redaksjon. Materialet kan vara finansiert og produsert etter avtale med en ekstern part, og i så tilfelle markert på "Oppdragsartikkel" over rubrikken.


TAGGER