• OPPDRAGSARTIKKEL

Jupiter Global Ecology Growth: Selger fortsatt i tomra

(Fonder Direkt): De globale aksjemarkedene steg i løpet av et turbulent tredje kvartal. Handelskonflikten mellom USA og Kina, inversjonen av den to- og ti-årige rentekurven og økonomiske data fra Tyskland og Kina var i fokus.

Dette skriver fondsforvalter Charlie Thomas i en månedlig kommentar for Jupiter Global Ecology Growth Equity Fund, som investerer i selskaper hvis virksomhet forventes å dra nytte av på mange måter fra det langsiktige bærekraftige temaet i samfunn og næringsliv.

I september hadde fondet en avkastning på 4,1 prosent, mens referanseindeksen (FTSE ET100) steg 4,4 prosent. Siden årsskiftet har fondets avkastning vært 24 prosent pr 30. september, mens referanseindeksen noterer +20 prosent. Dette gjelder i fondets basisvaluta euro. Målt i norske kroner var utviklingen i Jupiter Global Ecology Growth +2,9 prosent i september og siden begynnelsen av året har fondet steget 24,1 prosent.

Fondets resultat i euro sammenlignet med FTSE ET100 (Kilde: Jupiter AM)

Fondets resultat i euro sammenlignet med FTSE ET100 (Kilde: Jupiter AM)

Aksjespesifikke faktorer lå bak fondets positive utvikling, skriver forvalteren. For eksempel har LKQ, som er aktiv innen resirkulering av bildeler, gått sterkt siden selskapet kunngjorde planer om å konsolidere sin europeiske virksomhet.

“LKQs fragmenterte europeiske virksomhet har vært en bekymring for markedet, så planen ble ønsket hjertelig velkommen,” konstaterer Charlie Thomas.

Andre positive bidragsytere var defensive vekstselskaper Azbil og Orsted, der sistnevnte fikk et løft etter at selskapet vant en kontrakt i USA.

Det norske resirkuleringsselskapet Tomra utviklet seg derimot svakt, og overskuddet falt i forhold til fjorårets sterke sammenligningstall. Eiendeler med eksponering for nedgang i verdensøkonomien falt også, kommenterer forvalteren. BorgWarner, Knorr-Bremse og SKF er nevnt i den forbindelse. At fondet ikke har en posisjon i Tesla, hindret også den relative avkastningen.

Fondet solgte en eierandel i A.O. Smith og Republic Service, og fortsatte også å selge seg ned i Tomra, som historisk beskrives som en sterk bidragsyter til fondet. Charlie Thomas skriver også at fondet har gått inn en ny posisjon i Acuity Brands, et amerikansk selskap som spesialiserer seg på LED-belysning. I løpet av kvartalet økte fondet beholdningen i Orsted og Prysmian.


Tjenesten Fonder Direkt er produsert av Nyhetsbyrån Direkts fondsredaksjon, som er frikoblet fra Direkts øvrige redaksjon. Materialet kan vara finansiert og produsert etter avtale med en ekstern part, og i så tilfelle markert på "Oppdragsartikkel" over rubrikken.


TAGGER