• OPPDRAGSARTIKKEL

Skagen m2: Et sterkt kvartal for eiendomsfondet

(Fonder Direkt): Det globale eiendomsfondet Skagen m2 legger et sterkt kvartal bak seg. Sammenligningsindeksen (MSCI ACWI IMI Real Estate NR) steg 3,4 prosent i løpet av tredje kvartal, mens SKAGEN m2 leverte en avkastning på 7,3 prosent i basisvaluta svenske kroner.

Det skriver fondsforvalter Michael Gobitschek i en kvartalsrapport for fondet. Siden årsskiftet har fondet steget 27,4 prosent, sammenlignet med indeksen som har steget 22 prosent.

Fondets beste og verste porteføljebidrag i september. (Kilde: Skagen Fondene)

Fondets beste og verste porteføljebidrag i september. (Kilde: Skagen Fondene)

“Sterkt momentum for eiendommer fortsatte i løpet av tredje kvartal. I løpet av september snudde noen trender; realrenten steg og aksjemarkedet så en faktorrotasjon fra vekst til verdi,” skriver Michael Gobitschek.

Fondets største bidragsyter i løpet av kvartalet ble Hembla, da selskapet ble kjøpt opp av Vonovia. Keihanshin Building Co, en japansk operatør av kontorer og datasentre, samt den svenske logistikkoperatøren Catena, fullførte pallen for månedens tre største bidragsytere, melder Michael Gobitschek.

På nedsiden nevnes den spanske hotelloperatøren Melia, som hadde en tøff periode som følge av Brexit og konkursen til Thomas Cook. Uro i Hong Kong belastet Shangri-La, og fondet har redusert eierandelene i selskapet, melder fondsforvalteren.

Porteføljen har gjennomgått flere endringer i løpet av kvartalet. Hong Kong-baserte Soho China og China Vanke har begge fått forlate porteføljen, og i stedet har to amerikanske selskaper, Colony Capital og Vici Properties, tatt plass.

“Colony Capital er i en omstillingsprosess fra å være et diversifisert eiendomsselskap til å spesialisere seg i utleieboliger og infrastruktur, og det passer godt inn i filosofien vår,” skriver Michael Gobitschek.

Etter å ha fått ut Hembla i forbindelse med oppkjøpet, investerte fondet i britiske Grainger, som er “markedsleder i utleieleiligheter i Storbritannia”, ifølge Michael Gobitschek.

Også i eiendomssektoren har Michael Gobitschek bemerket en rotasjon. Alternative investeringer som logistikk og datasentre har gått sterkt, mens kontoreiendommer har gått svakere.

“Eiendomssektoren verdsettes høyere nå enn på begynnelsen av året, akkurat som aksjemarkedet som helhet, men det er fortsatt mange spennende muligheter å finne,” skriver Michael Gobitschek.

Fondet består av 35 selskaper, med størst vekt i CA Immobilien Anlagen, Catena og Deutche Wohnen.

Skagen M2s ti største eierandeler per 30. september. (Kilde: Skagen Fondene)

Skagen M2s ti største eierandeler per 30. september. (Kilde: Skagen Fondene)

Les mer på Skagenfondene.


Tjenesten Fonder Direkt er produsert av Nyhetsbyrån Direkts fondsredaksjon, som er frikoblet fra Direkts øvrige redaksjon. Materialet kan vara finansiert og produsert etter avtale med en ekstern part, og i så tilfelle markert på "Oppdragsartikkel" over rubrikken.


TAGGER