• OPPDRAGSARTIKKEL

Skagen Focus: +1,9% i 3kv, rotasjon til verdi tok fart

(Fonder Direkt): Det globale aksjefondet Skagen Focus steg med 1,9 prosent i løpet av tredje kvartal, mens referanseindeksen (MSCI ACWI NR USD, SEK) steg med 6 prosent. Siden årsskiftet er fondet opp 21,8 prosent, og referanseindeksen har steget med 28,6 prosent i samme periode.

Dette rapporteres av fondsforvalterne Jonas Edholm og David Harris i en kvartalsrapport for tredje kvartal.

Fondsforvalterne mener at det i løpet av tredje kvartal skjedde en rotering til verdiinvesteringer, etter en lang periode med underprestasjon i verdiinvesteringer. Fondsforvalterne mener at risikoen for rotasjon fra “dyr kvalitet” til “billig risiko” er stor, ganske enkelt fordi forskjellen i verdsettelse mellom gruppene begynner å bli for stor:

“Tømmer og papirmasse, små og mellomstore i Japan, europeiske banker og bildeler er eksempler på områder som i dag er usedvanlig billige,” skriver Jonas Edholm og David Harris.

Fondens mest positive respektive negative avkastningsbidrag i løpet av tredje kvartal. (Kilde: Skagen Fonder)

Fondens mest positive respektive negative avkastningsbidrag i løpet av tredje kvartal. (Kilde: Skagen Fonder)

Valgt ut Continental i tung industri

I løpet av kvartalet inntok Continental sin plass i porteføljen. Hele bilindustrien har vært tøff akkurat nå, skriver fondsforvalterne, men tror Continental vil gå sterkt, og siterer selskapets omstilling, kostnadskontroll og spin-off av Powertrain.

Den amerikanske detaljhandelskjeden Kroger er også et nytt selskap i fondet, og fondsforvalterne mener at Kruger har “en innovativ edge”, sterk kontantstrøm og er godt posisjonert i e-handel”.

Den største bidragsyteren i kvartalet ble det østerrikske energikonsernet OMV, som fondsforvaltere mener nå begynner å bli verdsatt av investorer, og den franske kabelprodusenten Nexans. Når det gjelder Nexans, nådde selskapet ledelse egen verdsettelse etter oppgangen, og fondet reduserte deretter eierandelen, påpeker Jonas Edholm og David Harris.

Fusion senket Viacom

Månedens dårligste bidragsyter var Ivanhoe Mines og Viacom, heter det i rapporten. Når det gjelder Viacom, ligger det nyheter om en fusjon mellom Viacom og CBS, noe som påvirket aksjekursene for begge selskapene ifølge fondsforvalterne.

Andelene i skogselskapet West Fraser og masseprodusenten Canfor Pulp økte i takt med stigende tømmer- og massepriser.

Skagen Focus består av 35 selskaper, med størst betydning i amerikansk internasjonalt konsern, China Unicom Hong Kong og OMV. Generelt har fondets selskaper, ifølge bobestyrerne, en betydelig lavere pris / bokføring sammenlignet med gjennomsnittet i det globale aksjemarkedet:

“Sammenlignet med våre verdier, er oppsiden 50 prosent over 2-3 års investeringshorisont,” avslutter Jonas Edholm og David Harris.

Skagen Fokus eksponering for land og sektor i forhold til fondets referanseindeks (MSCI ACWI NR USD). (Kilde Skagen Fonder)

Skagen Fokus eksponering for land og sektor i forhold til fondets referanseindeks (MSCI ACWI NR USD). (Kilde Skagen Fonder)


Tjenesten Fonder Direkt er produsert av Nyhetsbyrån Direkts fondsredaksjon, som er frikoblet fra Direkts øvrige redaksjon. Materialet kan vara finansiert og produsert etter avtale med en ekstern part, og i så tilfelle markert på "Oppdragsartikkel" over rubrikken.


TAGGER