• OPPDRAGSARTIKKEL

Jupiter European Growth: +0,1% i august, børsoperatører bidro under volatil måned

(Fonder Direkt): Jupiter European Growth-aksjefond steg 0,1 prosent i august, mens fondets sammenligningsindeks (FTSE World Europe) falt 1,5 prosent. Hittil i år har fondet steget med 21,3 prosent, sammenlignet med indeksen som har økt med 15,4 prosent. Tallene er i basisvalutaen euro.

“Nyhetsstrømmen til selskapene var begrenset i august, men måneden var volatil. Aksjemarkedene ble i stor grad drevet av den pågående oppgangen i statsobligasjoner, som har oppstått som følge av en økende bekymring for president Trumps konfronterende tilnærming til USAs handelsforbindelser med Kina, “skriver fondsforvalter Alexander Darwall i en månedskommentar.

I denne sammenhengen påpeker forvalteren at økonomiske data peker på en kraftig nedgang i Kina og Tyskland, spesielt med tanke på industrisektoren. Det tyske forretningssentimentet falt til det laveste nivået på syv år i løpet av måneden, mens en IFO-undersøkelse blant ansatte indikerte at det dystre produksjonsklimaet sprer seg til servicesektoren, ifølge Alexander Darwall.

Når det gjelder positive porteføljebidrag i løpet av måneden, nevner forvalteren Novo Nordisk, Deutsche Boerse, Bayer, London Stock Exchange og Barry Callebaut.

Det danske diabetesmedisinske selskapet Novo Nordisk steg etter å ha rapportert om sterke resultater for andre kvartal som overgikk analytikernes forventninger, mens de økte prognosen for helåret med tanke på salg og resultatvekst, skriver Alexander Darwall.

Børsoperatør Deutsche Boerses andel sies å ha fortsatt å stige etter rapporten for andre kvartal, der ledelsen opprettholdt sin guiding om salgsvekst på 5 prosent og resultatvekst på 10 prosent. Forvalteren bemerker at aksjen er en kandidat for inkludering i Euro Stoxx 50 aksjeindeks.

“Bayer-aksjen steg på rykter om at selskapet vurderer et globalt oppgjør i sin omfattende juridiske kamp i USA om det glyfosatbaserte ugressmiddelet, i håp om å unngå en langvarig juridisk prosess,” skriver Alexander Darwall.

Når det gjelder London Stock Exchange, steg aksjen videre i august, etter at delårsresultatet viste en fortjenestemargin som var 8 prosent bedre enn konsensusforventningene. Videre bekreftet selskapet sin intensjon om å kjøpe Refinitiv.

Beholdningen i Barry Callebauts fortsatte å øke i løpet av måneden, i lys av solide resultater for selskapets tredje kvartal, som inkluderte tosifret volumvekst drevet av salg i EMEA-regionen, ifølge sjefen. Sveits-baserte Barry Callebaut er (ifølge nettstedet) verdens største produsent av sjokolade- og kakaoprodukter.

Negativ avkastning i august inkluderer Adidas, Dassault Systemes og Arrow Global. Etter en sterk utvikling i år, opplevde Adidas-aksjen en viss gevinstsikring i forbindelse med selskapets rapport for andre kvartal, heter det. Resultatet var stort sett i tråd med forventningene, men salget i Asia avtok noe, sier forvalteren, som legger til at Adidas beholdt sin guiding for helåret. Nedgangen i Dassault Systemes skal også ha vært et resultat av en viss gevinstsikring, etter en solid rapport for andre kvartal i slutten av juli. Arrow Global sies å ha falt på børsen i lys av en generell nedgang i finansielle selskaper.

Alexander Darwall skriver at fondets holdning til markedet er uendret. Fondets fokus er på selskaper med sterke og differensierte egenskaper som selskapene kan utnytte ved å oppfylle kundenes krav, samtidig som de kan utnytte regulatoriske og teknologiske endringer til sin fordel. Fondet unngår normalt selskaper som er følsomme for politiske forhold, og selskaper som har høte anleggsmidler og høy gjeld. Alexander Darwall forklarer at fondsteamet foretrekker å investere i selskaper som har fleksible aktivabaser og forsyningskjeder.


Tjenesten Fonder Direkt er produsert av Nyhetsbyrån Direkts fondsredaksjon, som er frikoblet fra Direkts øvrige redaksjon. Materialet kan vara finansiert og produsert etter avtale med en ekstern part, og i så tilfelle markert på "Oppdragsartikkel" over rubrikken.


TAGGER