• OPPDRAGSARTIKKEL

Skagen m2: Viste motstandskraft i andre kvartal, tok inn John Mattson

(Fonder Direkt) Eiendomsfondet Skagen m2 viste robusthet i andre kvartal da motvindene i markedet var sterke, hovedsakelig på grunn av fondets skandinaviske beholdninger.

Det skriver porteføljeforvalter Michael Gobitschek i en kvartalsrapport.

Fondet steg 0,2 prosent i kvartalet, mens referanseindeksen falt med 3,2 prosent, ifølge rapporten. En økning på 1,0 prosent ble registrert i juni, sammenlignet med 0,8 prosent for indeksen. Så langt i år har Skagen m2 økt med 11,7 prosent. Referanseindeksen (MSCI ACWI IMI RE ex Equity REITS) har steget med 11,0 prosent.

I rapporten nevner Michael Gobitschek at USAs Federal Reserve nylig indikerte at det kan komme to rentekutt fremover, mens ECB i Europa flagget for utvidet kvantitativ lettelse med mindre inflasjonen henter seg inn. Sistnevnte sies å ha hatt en positiv effekt på den europeiske eiendomsbransjen, som har en effekt på Skagen m2 når fondet er overvektig i Europa.

“Et økende antall eiendomsselskaper hentet kapital i kvartalet, inkludert Skagen m2s eierandel i Self Storage Group. Selskapet kjøpte sin største norske konkurrent Eurobox, som styrker sin ledende stilling i Norge. Vi deltok fordi vi skjønner logikken bak oppkjøpet, som selskapet og segmentet det fungerer innenfor”, skriver Michael Gobitschek.

I det norske markedet økte fondet også sin posisjon i Entra, etter at norsk regjering har redusert sitt eierskap betydelig, noe lederen ser positivt på.

  Beholdningene som bidro mest eller negativt til avkastningen i andre kvartal. (Kilde: Skagen Fondene)

Beholdningene som bidro mest eller negativt til avkastningen i andre kvartal. (Kilde: Skagen Fondene)

Svenska Catena var beholdningen som ga beste porteføljebidrag til Skagen m2 i kvartalet, ifølge forvalteren drevet av fortsatt etterspørsel etter logistikkeiendeler.

“Sektoren har en strukturell vekst som et resultat av den raske e-handelspenetrasjonen. Catena har en sterk posisjon i det svenske markedet med moderne og godt posisjonerte eiendeler, og i tillegg har den et stort areal for å utvikle seg videre”, skriver Michael Gobitschek.

Den finske boligutleieren Kojamo ga også et godt avkastningsbidrag. Kojamo bekreftet at vekststrategien går i henhold til planen, og annonserte endringer i verdsettelsesmetoden for eiendomsinvesteringene, informerer forvalteren. Han ser sistnevnte som noe positivt, da det gjør selskapet mer sammenlignbart med sine konkurrenter.

Den brasilianske boligbyggeren MRV Engenharia var fondets tredje beste beholdning i perioden, og Skagen m2 sies å ha redusert sin posisjon i lys av den sterke utviklingen.

Blant de negative bidragsyterne var tyske Deutsche Wohnen, hvor problemene, ifølge Michael Gobitschek, begynte for noen måneder siden, da offentligheten krevde ekspropriasjon av selskapet og andre store utleiere i Berlin.

“Utfallet dette kvartalet kom som en overraskelse, da senatet i Berlin ble enige om å gjennomføre en femårs leiefrysing i byen, som vil bli avgjort senere i år. Det er høyst sannsynlig at denne loven vil bli dømt som ukonstitusjonell, noe som betyr at statsloven ikke kan erstatte føderal lov”, skriver han.

Lederen påpeker også at selv om Deutsche Wohnens kontantstrømgenerering vil bli påvirket dersom loven til slutt passerer, er selskapets eiendeler nå enda mer undervurderte, mens grunnleggende fakta om boligmangel ikke har endret seg. Ledelsen forventer imidlertid at støynivået på dette emnet skal forbli høyt.

Michael Gobitschek skriver at protester i Hongkong ikke passerte eiendomsbransjen, og at beholdningen i Hongkong-baserte hotelloperatøren Shangri-La ikke var noe unntak. Frykt for hotellprisvekst, tilgang og avgangen fra selskapets finansdirektør svekket aksjen, ifølge forvalteren. Imidlertid sier Michael Gobitschek at Shangri-La handler med betydelig rabatt, og fondsteamet mener at selskapet er godt posisjonert for å dra nytte av en strukturelt voksende middelklasse i Asia.

En ny beholdning i fondet som forvalteren nevner er den svenske utleieren John Mattson, som nylig ble notert på Stockholmsbørsen.

“Selskapet har defensive karaktertrekk gitt deres eksponering i Stockholm, som er en høyst regulert marked. John Mattson har en transparent pipeline hvor antall enheter vil vokse i løpet av de neste fem årene, noe som igjen vil føre til vekst når det gjelder leie og vedlikehold. Siden børsnoteringen har aksjene gått veldig bra,” skriver forvalteren.

Ved utgangen av juni hadde fondet totalt 37 beholdninger. Geografisk sett var Sverige 15,4 prosent størst, etterfulgt av Japan med 14,1 prosent, Hong Kong (10,0 prosent), Norge (8,6 prosent) og Tyskland (8,1 prosent). Under fondets ti største beholdninger.

(Kilde: Skagen Fondene)

(Kilde: Skagen Fondene)

Les mer hos Skagen Fondene.


Tjenesten Fonder Direkt er produsert av Nyhetsbyrån Direkts fondsredaksjon, som er frikoblet fra Direkts øvrige redaksjon. Materialet kan vara finansiert og produsert etter avtale med en ekstern part, og i så tilfelle markert på "Oppdragsartikkel" over rubrikken.


TAGGER