KLP: Selger alt innen betting og alkohol

(Fonder Direkt) Norges største pensjonsfond Kommunal Landspensjonskasse (KLP) har besluttet å gå ut selskap som genererer inntekter fra alkohol og betting for å redusere innehavet ytterligere i såkalte “synde aksjer”.

Det rapporterer Nyhetsbyrån Direkt.

“Dette handler ikke bare om hva som gir best avkastning, men også om våre investeringer bidrar positivt og holdbart til sosiale forhold,” sier fondets administrerende direktør Sverre Thornes i en pressemelding.

Det betyr at fondet vil selge sine aksjer i selskaper som den norske brennvinsprodusenten Arcus, champagnefabrikanten LVMH, bryggerier som AB Inbev, Heineken, Carlsberg og Diageo, ifølge Financial Times.

Innehavet i bettingselskaper går opp til noen titalls millioner. Blant de innehav i 50 selskaper som nå kommer til å forsvinne fra porteføljen, var ved 2018 års regnskapet 0,05 prosent andel i Betsson, 0,04 prosent i Kindred og Leovegas og 0,02 prosent i Evolution Gaming og 0,01 prosent i Kambi.

Fondens representanter peker på statistikker fra Verdens helseorganisasjon (WHO) som viser at mer enn 50 prosent av alle voldshendelser i Norge involverer alkohol og at alkoholrelaterte kostnader utgjør om lag 17 milliarder kroner per år.

“Alkohol- og spill har store negative konsekvenser for individer og deres nær og kjære, akkurat som det er dyrt for samfunnet. Vi vil investere pensjonsfondets penger i andre type virksomheter, som i stor utstrekning bidrar til en sikker og bedre verden for alle”, sier Thornes.

Fonden har også tidligere fattet politiske beslutninger i holdbarhetens tegn. I 2014 gikk fondet ut av selskap som genererte mer enn 50 prosent av sine inntekter fra kull. Tidligere i mai satte de grensene ned til maks 5 prosent.

Pornografi, som også går inn i kategorien «synde aksjer», har allerede blitt ekskludert fra pensjonsfondets portefølje.


Tjenesten Fonder Direkt er produsert av Nyhetsbyrån Direkts fondsredaksjon, som er frikoblet fra Direkts øvrige redaksjon. Materialet kan vara finansiert og produsert etter avtale med en ekstern part, og i så tilfelle markert på "Oppdragsartikkel" over rubrikken.


TAGGER