• OPPDRAGSARTIKKEL

Skagen m2: Sterkt første kvartal for eiendomsmarkedet

(Fonder Direkt) Fondet opplevde en ny rekord i NAV-kurs, en sterk absolutt avkastning, men noe tynget av svake valutaer.

Sånn oppsummerer Michael Gobitschek, som forvalter eiendomsfondet Skagen m2, første kvartal i en kvartalsrapport.

Fondet rapporterer en økning på 4,3 prosent i mars og 11,5 prosent i første kvartal. Referanseindeksen (MSCI ACWI IMI RE ex Equity REITS) økte også med 14,7 prosent i kvartalet. At referanseindeksen presterte bedre har sine forklaringer, ifølge Michael Gobitschek.

“Referanseindeksen har vært bedre på grunn av en sterk utvikling i asiatiske markedet som Hongkong og Japan, hvor fondet er relativt undervektet. Svake valutaer, spesielt i Sverige, hvor årsaken er primært Riksbankens motvilje mot å heve renten, bidro også negativt”, skriver fondsforvalteren.

Gode forutsetninger i Europa

I løpet av kvartalet har både amerikanske og europeiske sentralbanker kunngjort at de avventer ytterligere renteøkninger, skriver Skagen m2. Skagen mener at Europa, der fondet har majoriteten av sin kapital, har potensial til å overraske det kommende kvartalet, da markedet kan bli tvunget til å revurdere renteforventningene for 2020.

Kvartalets største bidragsyter ble det svenske eiendomsfirmaet Hembla, som ifølge Skagen har lav operasjonell risiko kombinert med gode vekstmuligheter. Etter Hembla på listen over bidragsytere følger finske Kohamo, som leverte en god rapport, og etter det HongKong-baserte CK Assets. Den verste bidragsyteren i kvartalet var to hotelloperatører; kinesiske Shangri-La og spanske Melia Hotels.

Beste og svakeste porteføljebidrag under første kvartal. (Kilde: Skagen Fondene)

Beste og svakeste porteføljebidrag under første kvartal. (Kilde: Skagen Fondene)

To japanske nykommere

Skagen m2 rapporterer etter et besøk i Japan at det japanske eiendomsmarkedet fortsatt er veldig attraktivt på grunn av en stabil økonomi, lave renter, lave ledige stillinger og stigende leiepriser. Fondet nevner logistikkeiendom som et interessant område, da mange logistikkeiendommer er for utdaterte for å møte kravene til e-handel.

Fondet har investert i to japanske selskaper, som forvalteren mener har interessante eiendeler og lav verdivurdering; Keihanshin Build og JR Kyushu. Keihanshin Build driver kommersielle eiendommer som kontorer og datasentre, hvor sistnevnte er et segment som vokser og vanligvis verdsettes høyt, mener Skagen. JR Kyushu har eiendom som primær inntektskilde, men er også aktiv i jernbanetransport.

Til tross for et sterkt kvartal bak oss vurderer Skagen fremtidsutsiktene som gode, med økende salg, stabile kontantstrømmer og rimelig finansiering:

“De underliggende fundamentale forholdene er fortsatt sterke i sektoren, spesielt i enkelte byer og segmenter. Skagen m2 er posisjonert for å utnytte disse mulighetene”, skriver Michael Gobitschek.

Fondets 10 største beholdninger ved utgangen av første kvartal. (Kilde: Skagene Fondene)

Fondets 10 største beholdninger ved utgangen av første kvartal. (Kilde: Skagene Fondene)


Tjenesten Fonder Direkt er produsert av Nyhetsbyrån Direkts fondsredaksjon, som er frikoblet fra Direkts øvrige redaksjon. Materialet kan vara finansiert og produsert etter avtale med en ekstern part, og i så tilfelle markert på "Oppdragsartikkel" over rubrikken.


TAGGER