• OPPDRAGSARTIKKEL

SKAGEN m2: Åpnet 2019 sterkt, interessant år for eiendommer

Oslo (Fond Direkt) Det globale eiendomsfondet SKAGEN m2 startet 2019 med en sterk absoluttavkastning, hvor nettoverdien nådde toppnotering ved utgangen av måneden, skriver fondsforvalteren Michael Gobitschek i en månedskommentar for fondet.

Forvalteren mener at det ligger an til å bli et interessant år for globale eiendomsmarkeder. Disse gikk sterkt i løpet av den første måneden av året, både i absolutte og relative forhold, og gikk, målt i dollar, generelt bedre enn sine innenlandske aksjemarkeder, skriver forvalteren.

Den amerikanske sentralbanken erklærte i slutten av januar at de har tenkt å vente med en ytterligere renteøkning. De vil også ha en mer fleksibel tilnærming til nedskalering av de kvantitative lettelsesprogrammene, som er positive nyheter, sier Michael Gobitschek.

Fondet steg med 6,1 prosent i januar, noe som var litt dårligere enn referanseindeksen (MSCI ACWI IMI RE Equity REITS), som økte med 7,2 prosent og har hatt fordel av et sterk Asia, der fondet er undervektet.

Aksjene med den beste og svakeste innvirkning på avkastningen i januar. (Kilde: SKAGEN Fondene)

Aksjene med den beste og svakeste innvirkning på avkastningen i januar. (Kilde: SKAGEN Fondene)

Den brasiliansk boligutvikleren MRV Engenharia fortsatte å utvikle seg positivt i januar etter en sterk desember og ble fondets beste avkastningsbidrag i januar. Det svenske eiendomsfirmaet Hembla (tidligere D Carnegie) var fondets nest beste bidragsyter i januar etter innhenting fra nedgangen i desember, skriver forvalteren, og fortsetter med at de svenske eiendomsaksjene i porteføljen gikk sterk i januar, deriblant Catena, hvis aksjekurs nådde toppnotering.

Blant posisjonene som trakk porteføljen ned var den Hong Kong-baserte hotelloperatøren Shangri-La, som var en skuffelse selv i januar med negativ avkastning, skriver forvalteren. Det var få andre betydelige negative innslag i porteføljen i løpet av måneden, sier han videre.

Michael Gobitschek skriver at eiendomsbransjen fortsatt er attraktiv med stabile og økende inntekter, lave finansieringskostnader og solide kontantstrømmer, men avslutter med at verdsettelsene er godt etablerte i enkelte markeder og segmenter.

SKAGEN m2s ti største beholdninger per 31. januar. Fondet har totalt 34 posisjoner. (Kilde: SKAGEN Fondene)

SKAGEN m2s ti største beholdninger per 31. januar. Fondet har totalt 34 posisjoner. (Kilde: SKAGEN Fondene)


Tjenesten Fonder Direkt er produsert av Nyhetsbyrån Direkts fondsredaksjon, som er frikoblet fra Direkts øvrige redaksjon. Materialet kan vara finansiert og produsert etter avtale med en ekstern part, og i så tilfelle markert på "Oppdragsartikkel" over rubrikken.


TAGGER