• OPPDRAGSARTIKKEL

SKAGEN Focus: +3,1% i november, oljepris i hendelsenes sentrum

Oslo (Fond Direkt) Den globale aksjefondet SKAGEN Focus innhentet seg i november etter en “rød” forrige måned. En sterkt fallende oljepris ga flyselskapet Hawaiian Holdings, som steg kraftig, og var en av månedens beste bidragsyter til fondets avkastning.

Det fremgår av en månedsrapport fra fondsforvalterne Jonas Edholm og David Harris.

Avkastning for SKAGEN Focus og deres referanseindeks (MSCI ACWI NR USD) i måneden og siden årsskiftet (SÅ). Målt i fondets og referanseindeksens basisvaluta samt norske kroner, i prosent:

\  November   SÅ   November   SÅ        

Fond    +3,1 (NOK) -4,9  +3,1 (NOK) -4,9        

Ref.-index +1,5 (USD) -2,6  +3,9 (NOK) +2,5        

Svakheten i oljeprisene i november sies å ha åpnet muligheten for forvalterne til å ta posisjon til en lav verdsettelse i det japanske småselskapet Japex (Japan Petroleum Exploration), hvor underliggende ressursbase langt overstiger dagens markedsverdi, ifølge porteføljeduoen.

 SKAGEN Focus henholdsvis beste og verste avkastningsbidrag i november. (Kilde: SKAGEN Fondene)

SKAGEN Focus henholdsvis beste og verste avkastningsbidrag i november. (Kilde: SKAGEN Fondene)

Telecom Italia er rapportert å ha levert en solid kvartalsrapport, og forvalterne sier at det er tegn på at den italienske administrasjonen beveger seg i riktig retning mot enda et nett for bredbåndsutrullingen. Hedgefondet Elliott Management har engasjert seg i selskapet med den eksplisitte ambisjonen om å indusere Telecom Italia til å distribuere sitt innenlandske telekommunikasjonsnettverk. Elliott Management, som kjøpte 8,9 prosent av aksjene i selskapet, har brukt sin posisjon til å få gjennom styreendringer samt til og med å få Telecom Italias tidligere administrerende direktør Amos Genish erstattet.

“Til tross for den siste solide utviklingen, handler aksjen ifølge oss fortsatt til en betydelig rabatt mot “fair value”, og beholdningen i fondet er fortsatt høy,” skriver de.

Videre mistet fondets nylig tillagte olje- og gassbeholding OMV noe, ifølge porteføljeteamet, som også melder at svakere oljepris slo mot den brasilianske etanolprodusent Sao Martinho i løpet av måneden.

Fondet reduserte sin posisjon i Renault i november og har i stedet lagt til et ordentlig underverdsatt østeuropeiske finansselskap, samt et selskap med en høyst attraktiv restruktureringssituasjon, i porteføljen.

Fondets ti største posisjoner pr 30. november. Disse ti utgjør 45 prosent av porteføljen, som totalt består av 34 aksjer. (Kilde: SKAGEN Fondene)

Fondets ti største posisjoner pr 30. november. Disse ti utgjør 45 prosent av porteføljen, som totalt består av 34 aksjer. (Kilde: SKAGEN Fondene)


Tjenesten Fonder Direkt er produsert av Nyhetsbyrån Direkts fondsredaksjon, som er frikoblet fra Direkts øvrige redaksjon. Materialet kan vara finansiert og produsert etter avtale med en ekstern part, og i så tilfelle markert på "Oppdragsartikkel" over rubrikken.