• OPPDRAGSARTIKKEL

SKAGEN Kon-Tiki: -2,8% i okt, ser kjøpsmulighet i EM

OSLO (Fondene TDN Direkt) Aksjefondet SKAGEN Kon-Tiki klarte seg bedre enn både fremvoksende markeder (EM) og utviklede markeder i oktober, som på tross av kursrally de siste dagene ble en brutal måned for aksjer.

Det fremgår av en månedsrapport med forvalterkommentar av Cathrine Gether og Fredrik Bjelland, som mener at fondets verdifilosofi ser ut til å ha fått fornyet interesse hos investorer.

Avkastningen for SKAGEN Kon-Tiki og referanseindeks (MSCI EM NR USD) i måneden og siden årsskiftet (SÅ). Basisvaluta samt referanseindeks omregnet til fondets basisvaluta, i prosent:

\  Oktober   SÅ   Oktober    SÅ       

Fond     -2,8 (NOK) -18,1  -2,8 (NOK)  -18,1     

Ref.-indeks -8,7 (USD) -15,7  -5,8 (NOK)  -13,4

Beste og svakeste porteføljebidrag til SKAGEN Kon-Tikis avkastning i oktober. (Kilde: SKAGEN Fondene)

Beste og svakeste porteføljebidrag til SKAGEN Kon-Tikis avkastning i oktober. (Kilde: SKAGEN Fondene)

Største bidragsyteren til fondets avkastning ble de brasilianske aksjebeholdningene, som slik som landet valuta dro nytte av utfallet av presidentvalget der markedsvennlige Bolsonaro vant og bidro til markedsoptimisme, skriver forvalterne.

Aksjevinnerne som løftes frem i rapporten er det brasilianske konglomeratet Cosan, som annonserte en forenkling av virksomheten som løftet selskapets aksje, samt kjøttprodusenten Marfrig, som tjente på overgangen til en bedre kapitalallokeringsdisiplin og en lavere gjeld.

Blant månedens andeler med svakere utvikling nevnes Naspers, som viste svak utvikling som følge av regulatorisk usikkerhet rundt Tencent, samt fondets sørkoreanske andeler. Forvalterne konstaterer at Hyundai, en beholdning som er redusert over sommeren, igjen rapporterte svake resultater.

Forvalterne opplyser også at de har redusert sin posisjon i Banrisul etter en sterk utvikling, til tross for at de liker selskapets innhentingsreise.

Videre ser forvalterne positive tegn til et skifte i markedsdynamikken, der verdiaksjer “igjen overleverer i et miljø som er mer gunstig for fondets investeringsfilosofi”.

Ifølge rapporten handles porteføljen rundt et P/E-tall på 8 for 2019, samtidig som fremvoksende markeder stort sett handles til P/E på 10 for 2019. Forvalterne mener at verdsettelsene har falt til nivåer som innebærer en god kjøpsmulighet for langsiktige investorer.

 SKAGEN Kon-Tikis ti største aksjeposter pr 31. oktober. Porteføljen består av 48 aksjeposter, hvor av de ti største utgjør 37,6 prosent. (Kilde: Skagen Fondene)

SKAGEN Kon-Tikis ti største aksjeposter pr 31. oktober. Porteføljen består av 48 aksjeposter, hvor av de ti største utgjør 37,6 prosent. (Kilde: Skagen Fondene)


Tjenesten Fonder Direkt er produsert av Nyhetsbyrån Direkts fondsredaksjon, som er frikoblet fra Direkts øvrige redaksjon. Materialet kan vara finansiert og produsert etter avtale med en ekstern part, og i så tilfelle markert på "Oppdragsartikkel" over rubrikken.