• OPPDRAGSARTIKKEL

SKAGEN Kon-Tiki: Press i fremvoksende markeder tynget august

OSLO (Fondene TDN Direkt) Fremvoksende markeder (em) hadden en tøff august, da nedganger i spesielt Tyrkia og Argentina førte til redsler for globale spredningseffekter. Månedens tema var svakhet i em-valutaer.

Det skriver Cathrine Gether og Fredrik Bjelland, som forvalter em-fondet SKAGEN Kon-Tiki, i en månedsrapport.

Fondet viste en nedgang på fire prosent i norske kroner, fondets grunnvaluta, noe som var svakere enn sin referanseindeks, MSCI EM NR USD, som sank 0,1 prosent, beregnet i norske kroner. Siden årsskiftet er fondets avkastning -14,1 prosent pr 31. august, mens referanseindeksen falt 5,1 prosent.

Utvider man grafen litt og går tilbake til årsskiftet 2015/2016 ser det derimot bedre ut og fondet viser da en oppgang på 15,2 prosent i norske kroner, pr 31. august.

SKAGEN Kon-Tikis beste og respektive dårligste porteføljebidrag i august. Basert på avkastning i fondets grunnvaluta, norske kroner. (Kilde: SKAGEN Fondene)

SKAGEN Kon-Tikis beste og respektive dårligste porteføljebidrag i august. Basert på avkastning i fondets grunnvaluta, norske kroner. (Kilde: SKAGEN Fondene)

Nedgangene i em-valutaer i august tynget fondets eierskap i tyrkiske selskap, som blant annet Sabanci, samt i de brasilianske porteføljeaksjene Cosan og Marfig, ifølge forvalterne. I Marfigs tilfelle påvirket, foruten valuten, en lavere enn forventet pris på salget av det amerikanske datterselskapet Keystone, legger de til.

Teknologiselskapet Samsung Electronics var porteføljens beste aksjepost i august og sentimentet rundt selskapet var positivt, samtidig som Ericsson endelig får oppmerksom for sitt lovende resultat, skriver forvalterduoen. Til og med det indiske agrokjemiske porteføljeselskapet UPL opplyses å ha hatt en sterk utvikling, etter kunngjøringen om oppkjøpet av Arysta.

Cathrine Gether og Fredrik Bjelland varsler at fondet skal øke porteføljens omsetningshastighet ved å redusere tersklene for å legge til nye eierskap. Det skal ha resultert i to nye posisjoner i august. Videre har forvalterne implementert en mer systematisk prosess for risikohåndtering for å unngå utilsiktet porteføljerisiko.

Forvalterne ser på to års sikt en oppside på minimum 50 prosent i SKAGEN Kon-Tikis portefølje, som handels til en p/e-forhold på rundt åtte for 2019. Dette innebærer en rabatt på over 25 prosent mot fremvoksende markeder samlet sett og kan sammenliknes med et p/e-forhold på 15 for utviklede marker, skriver de.

SKAGEN Kon-Tikis ti største eierskap pr 31. august. (Kilde: Skagen Fondene)

SKAGEN Kon-Tikis ti største eierskap pr 31. august. (Kilde: Skagen Fondene)


Tjenesten Fonder Direkt er produsert av Nyhetsbyrån Direkts fondsredaksjon, som er frikoblet fra Direkts øvrige redaksjon. Materialet kan vara finansiert og produsert etter avtale med en ekstern part, og i så tilfelle markert på "Oppdragsartikkel" over rubrikken.